Vandaag uitspraak over aanleg A4 Delft-Schiedam

Gepubliceerd op 6 juli 2011

Vandaag doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State om kwart over tien 's ochtends uitspraak in de zaak over het tracébesluit A4 Delft-Schiedam.

Het besluit van de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat maakt de aanleg mogelijk van een nieuwe snelweg tussen de bestaande A4 bij de aansluiting Delft-Zuid (Kruithuisweg) en het knooppunt Kethelplein bij Schiedam. Ook wordt een landtunnel aangelegd. Volgens de minister is de wegcapaciteit tussen Den Haag en Rotterdam te klein en staan er op de enige hoofdverbinding, de A13, dagelijks veel files. Met de aanleg van de nieuwe snelweg wordt een extra verbinding tussen beide steden mogelijk gemaakt.

Tegen dit besluit zijn 23 organisaties en particulieren in beroep gekomen bij de Raad van State. Onder hen onder meer de Milieufederatie Zuid-Holland samen met de Stichting StopRW19/A4 en de Vereniging Tegen Milieubederf, de Stichting A4 met Vaart en de Stichting Daadwerkelijk Nut A4. Zij zijn niet overtuigd van het nut en de noodzaak van de verlenging van de A4. Volgens hen zijn er goede alternatieven om de verkeersafwikkeling van de verbinding tussen Den Haag en Rotterdam te verbeteren. Verder zijn ze bang voor een verslechtering van de luchtkwaliteit en voor een toename van de geluid. Ten slotte wordt door veel bezwaarmakers gewezen op de nadelige effecten van de aanleg van de A4 op de natuur. Ook zijn er bezwaren ingediend met betrekking tot (tunnel)veiligheid, compensatie van natuurwaarden en het milieueffectrapport. De Raad van State heeft de zaak op 20 en 21 april jl. op zitting behandeld.