Uitspraak van het Hof van Justitie in Luxemburg in zaken over nationale plafonds voor stikstofoxiden en zwaveldioxiden

Gepubliceerd op 26 mei 2011

Vandaag (26 mei 2011) heeft het Hof van Justitie in Luxemburg antwoord gegeven op een aantal zogenoemde prejudiciële vragen die de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in drie uitspraken van april 2009 aan het Hof heeft gesteld.

De Raad van State heeft het Hof vragen gesteld in drie zaken waarin milieuvergunningen zijn verleend voor twee elektriciteitscentrales op de Maasvlakte in Rotterdam en een elektriciteitscentrale aan de Eemshaven in Eemsmond. De milieuvergunningen voor de Rotterdamse centrales van E.ON en Electrabel zijn verleend door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland. Het college van gedeputeerde staten van Groningen heeft de vergunning verleend voor de centrale van RWE in Eemsmond. Tegen de vergunningen is onder meer beroep ingesteld door Greenpeace Nederland, de Stichting Natuur en Milieu en een aantal particulieren. Volgens hen hadden de provinciebesturen bij de vergunningverlening rekening moeten houden met de zogenoemde NEC-richtlijn. In die richtlijn staan nationale emissieplafonds voor bepaalde luchtverontreinigende stoffen. Deze plafonds zouden worden overschreden.

Voordat de Raad van State definitief uitspraak doet in deze milieuzaken, wilde hij eerst duidelijkheid van het Hof in Luxemburg over de vraag of en zo ja, in hoeverre, bij het beslissen op een aanvraag om een milieuvergunning rekening moet worden gehouden met de emissieplafonds van de NEC-richtlijn en of een particulier hierop een beroep kan doen bij de nationale rechter.

Nu het Hof van Justitie in Luxemburg uitspraak heeft gedaan, betekent dit niet dat daarmee een einde is gekomen aan de geschillen. De Raad van State heeft destijds de behandeling van de zaken geschorst in afwachting van de antwoorden van het Hof. Nu zal de Raad van State de behandeling van de zaken voortzetten en de partijen de gelegenheid geven te reageren op de antwoorden. Daarna houdt de Raad van State een zitting waarin naast de drie zaken waarin vragen zijn gesteld ook drie daarmee samenhangende zaken worden behandeld. Die zaken gaan over de lozingsvergunningen voor de drie centrales. Na de zitting zal de Raad van State definitieve uitspraken doen in deze zes zaken.

De problematiek van de NEC-richtlijn speelt ook in twaalf andere zaken die de Raad van State in behandeling heeft. Ook die zaken zijn aangehouden in afwachting van de uitspraak van het Hof van Justitie in Luxemburg. De behandeling van deze zaken wordt hervat na de zitting in de zes zaken over de centrales van RWE, Electrabel en E.ON.

Lees hier het persbericht dat het Hof van Justitie bij het arrest heeft uitgebracht.

Ga hier naar de verwijzingsuitspraak van de Raad van State met zaaknummer 200708144/1 van 29 april 2009 waarin alle prejudiciële vragen zijn te lezen die de Raad van State aan het Hof in Luxemburg heeft gesteld. De vragen zijn ook na te lezen in de andere twee verwijzingsuitspraken met zaaknummers 200800181/1 en 200803143/1.

Lees hier het persbericht dat de Raad van State destijds bij de verwijzingsuitspraken van 29 april 2009 heeft uitgebracht.