VNG hoeft informatie over actieplan 'Nederland Open in Verbinding' niet openbaar te maken

Gepubliceerd op 25 mei 2011

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hoeft informatie over de uitvoering van het actieplan 'Nederland Open in Verbinding' niet openbaar te maken. Dit volgt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (25 mei 2011) in een zaak tussen onderzoeksjournalist Brenno de Winter en de VNG. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

De journalist had de VNG op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) gevraagd alle documenten openbaar te maken over de uitvoering van het actieplan 'Nederland Open in Verbinding' door gemeenten. Hij wil met de informatie onderzoeken hoe de gemeenten uitvoering geven aan het plan.

Naar het oordeel van de Raad van State hoeft de VNG de documenten over het actieplan niet openbaar te maken, omdat de VNG geen bestuursorgaan is. De VNG is een privaatrechtelijke rechtspersoon en is bovendien niet 'met enig openbaar gezag bekleed' wat dit onderwerp betreft, aldus de hoogste bestuursrechter. Ook is de VNG geen instelling die onder de verantwoordelijkheid valt van een bestuursorgaan, omdat de VNG niet verplicht is opdrachten van ministers of bestuursorganen van gemeenten uit te voeren. De brief waarin de VNG de journalist heeft meegedeeld zijn bezwaren niet in behandeling te nemen, is dan ook geen besluit waartegen beroep kon worden ingediend bij de rechter.

Als de journalist inzage wil hebben in de documenten over de uitvoering van het actieplan, kan hij altijd nog een verzoek doen aan de gemeentebesturen die over de documenten beschikken.

Het actieplan heeft betrekking op een project om de elektronische dienstverlening binnen de overheid te verbeteren. De rijksoverheid wil bevorderen dat overheden en semipublieke instellingen open standaarden en open source software gebruiken. Ook de VNG was bij dit project betrokken.

Klik hier voor de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 201009676/1.