Wymbritseradiel hoeft niet op te treden tegen jeugdketen in Heeg

Gepubliceerd op 25 mei 2011

Het college van burgemeester en wethouders van Wymbritseradiel heeft terecht afgezien van het treffen van maatregelen tegen jeugdketen in Heeg. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vandaag (25 mei 2011) bepaald. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) had het gemeentebestuur in 2009 verzocht om op te treden tegen de keten, omdat sprake zou zijn van cafés waarvoor drank- en horecawetvergunningen nodig zijn. De jeugdketen beschikten niet over een vergunning.

De Raad van State heeft in deze zaak in februari jl. een zogenoemde tussenuitspraak gedaan. Daarin was aan het gemeentebestuur de opdracht gegeven om te onderzoeken hoe de drankverstrekking in de keten nu feitelijk verliep. Het gemeentebestuur had dat onderzoek op dat moment nog niet gedaan, maar wees wel eerder een verzoek van KHN af om op te treden tegen de keten, omdat de Drank- en Horecawet niet zou zijn overtreden.

Op basis van het nadere onderzoek constateert het gemeentebestuur dat in geen van deze jeugdketen tegen betaling alcoholhoudende drank wordt verstrekt. Zo wordt in één keet helemaal geen alcoholische drank geschonken en wordt de drank in de andere twee keten bij toerbeurt ingekocht door de jongeren en vindt geen verrekening plaats. Volgens het gemeentebestuur zijn de jeugdketen dus geen cafés, waarvoor een vergunning nodig is. Daarom heeft het gemeentebestuur zijn besluit om niet op te treden tegen de jeugdketen gehandhaafd. KHN heeft de Raad van State in april 2011 per brief laten weten dat het zich kan vinden in deze beslissing, waarmee een einde is gekomen aan het geschil tussen het gemeentebestuur en KHN.

Deze uitspraak betekent niet dat alle jeugdketen in Nederland nu geen horecavergunningen meer nodig hebben. Voor elke keet zal het college van burgemeester en wethouders van de desbetreffende gemeente van geval tot geval moeten beoordelen of sprake is van een café of dat het gaat om een zogenoemde verlengde huiskamer, zoals in het geval van Wymbritseradiel.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 201005951/1.