Gemeenteraad Roosendaal moet plannen voor Spoorhaven op diverse onderdelen aanpassen

Gepubliceerd op 18 mei 2011

De gemeenteraad van Roosendaal moet binnen negen maanden het bestemmingsplan 'Spoorhaven 1e fase' en het 'Exploitatieplan 2009, Spoorhaven 1e fase, exploitatiegebied West' op elf onderdelen aanpassen. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vandaag (18 mei 2011) bepaald in een zogenoemde tussenuitspraak. Het bestemmingsplan maakt de herinrichting mogelijk van een deel van het verouderde bedrijventerrein Stationswerf in het gebied Spoorhaven in Roosendaal. Tegen beide gemeentelijke plannen hadden twee mannen uit Roosendaal en het bedrijf Cosun beroep ingesteld. Cosun exploiteert in en rondom het gebied onder meer de bedrijven Suiker Unie en Sensus.

Voor het bestemmingsplan is ook een zogenoemd stap 3-besluit genomen, op grond waarvan hogere geluidswaarden zijn vastgesteld voor een aantal woningen in het gebied. Ook is een aantal maatregelen opgenomen met het doel de geluidsoverlast bij deze woningen terug te dringen. In de tussenuitspraak oordeelt de Raad van State dat deze maatregelen op twee onderdelen niet goed zijn overgenomen in het bestemmingsplan. Verder constateert de hoogste bestuursrechter dat de gemeenteraad de bouw- en gebruiksregels voor Suiker Unie en de bouwmogelijkheden in de buurt van Sensus op acht punten moet aanpassen of beter moet motiveren. Ten slotte is in het exploitatieplan een fout gemaakt bij het bepalen van de waarde van enkele gronden. Volgens de Raad van State moet de gemeenteraad de waarde opnieuw laten bepalen door drie onafhankelijke deskundigen.

De gemeenteraad krijgt een termijn van negen maanden om de door de Raad van State geconstateerde gebreken in het bestemmingsplan en het exploitatieplan te herstellen. Daarna zal de Raad van State een definitieve uitspraak doen waarbij rekening zal worden gehouden met de wijze waarop de gemeente de gebreken hersteld heeft. Tot die tijd mag de gemeente niet verder gaan met de uitwerking van de plannen voor het woongebied in Spoorhaven. Ook mag de gemeente nog niet starten met de bouw van een vmbo-school en enkele woningen in het gebied met de bestemming 'Gemengd Spoorhaven'. De Raad van State heeft die onderdelen van het plan voorlopig geschorst.

Op 1 januari 2010 is de Wet bestuurlijke lus Awb in werking getreden. Op grond van deze wet kan de bestuursrechter het bestuursorgaan in een tussenuitspraak de gelegenheid geven een gebrek in de besluitvorming te herstellen in plaats van dit besluit meteen te vernietigen. Het doel van de bestuurlijke lus is om overbodige nieuwe procedures te vermijden en de besluitvorming te versnellen.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummers 200904066/1/T1 en 200906800/1/T1