Raad van State vernietigt groot deel van goedkeuring centrumplan gemeente Haaren

Gepubliceerd op 13 april 2011

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft de provinciale goedkeuring van het bestemmingsplan 'Centrum Haaren' van de gemeente Haaren voor een groot deel vernietigd. Dit is te lezen in een uitspraak van vandaag (13 april 2011) in een zaak die De Stichting Behoud Haaren en enkele inwoners van Haaren tegen de provincie Noord‑Brabant hadden aangespannen. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Het bestemmingsplan maakt een nieuw multifunctioneel centrum mogelijk op vijf meter afstand van de begraafplaats aan de André Vissersstraat in Haaren. De Raad van State is van oordeel dat het provinciebestuur beter had moeten motiveren waarom het multifunctionele centrum op zo'n korte afstand van de begraafplaats 'in het licht van een goede ruimtelijke ordening aanvaardbaar kan worden geacht'. Daarbij is vooral in aanmerking genomen dat niet is onderbouwd waarom het gebouw op vijf meter afstand van de begraafplaats tot zeventien meter hoog mag worden, terwijl op grotere afstand van de begraafplaats lagere bouwhoogtes gelden. Ook de gebruiksmogelijkheden van het multifunctionele centrum zijn daarbij van belang. De Raad van State heeft de provinciale goedkeuring van het multifunctionele centrum vernietigd. De overige bezwaren die tegen het plan waren ingediend, zijn ongegrond verklaard.

Het provinciebestuur zal in een nieuw besluit onder meer moeten onderbouwen waarom er niet met de bebouwing voor het multifunctionele centrum kon worden geschoven om de nadelige effecten voor de begraafplaats te beperken. Het provinciebestuur kan er ook voor kiezen goedkeuring te onthouden aan het op deze wijze mogelijk maken van het multifunctionele centrum. Vanwege de samenhang tussen het multifunctionele centrum en drie woningbouwlocaties heeft de Raad van State ook de goedkeuring van de woonbestemmingen vernietigd.

De gemeenteraad van Haaren wil met het bestemmingsplan het centrum van Haaren vernieuwen. Het maakt een multifunctioneel centrum mogelijk aan de Haarensteijnstraat waar ruimte is voor horeca, twee scholen, winkels en seniorenwoningen. Verder maakt het plan de bouw van bijna 200 woningen mogelijk aan de Kerkstraat-Oost en aan de 'De Klimop' en 'De Hasselbraam'. De voorzieningen die nu op deze locaties zijn gevestigd, zouden daarbij worden verplaatst naar het multifunctionele centrum waardoor op deze plaatsen ruimte vrijkomt voor woningbouw.

Lees hier de uitspraak met zaaknummer 200905023/1.