Raad van State schorst provinciaal inpassingsplan voor Buitenring Parkstad Limburg

Gepubliceerd op 1 april 2011

De voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het provinciale inpassingsplan dat de aanleg van de Buitenring Parkstad Limburg mogelijk maakt, geschorst. Dit blijkt uit een voorlopige uitspraak van vandaag (1 april 2011). Onder meer de Milieufederatie Limburg, Natuurmonumenten en het Actiecomité Buitenring Parkstad Limburg 't Hofke, hadden de Raad van State gevraagd het provinciale plan voorlopig te schorsen.

De provincie Limburg wil met de Buitenring Parkstad Limburg een ringweg aanleggen van 2x2 rijstroken. Het tracé van de ringweg loopt door de gemeenten Heerlen, Landgraaf, Kerkrade, Nuth, Onderbanken, Brunssum en Schinnen.

De Raad van State vindt het belang van provinciale staten om snel met de werkzaamheden aan de Buitenring te beginnen niet opwegen tegen het belang van de bezwaarmakers om 'onomkeerbare gevolgen van de inwerkingtreding van het plan' te voorkomen. Naar het voorlopig oordeel van de Raad van State is nader onderzoek nodig naar de gevolgen van de Buitenring, waarvoor deze voorlopige voorzieningsprocedure zich niet leent.

Vanwege het grote aantal beroepen dat tegen het inpassingsplan is ingediend, zal de zaak op 12, 13, 14, 21, 22, en 23 september 2011 op een rechtszitting worden behandeld.

In de Wet ruimtelijke ordening is bepaald dat wanneer sprake is van provinciale belangen de provincie een inpassingsplan voor haar grondgebied kan vaststellen. Een provinciaal inpassingsplan kan worden vergeleken met een gemeentelijk bestemmingsplan.

De Raad van State heeft vandaag ook bepaald dat de gemeente Kerkrade niet tegen het provinciale inpassingsplan in beroep kan komen. Op het plan is de Crisis- en herstelwet van toepassing en daarin is bepaald dat bestuursorganen niet in beroep kunnen komen tegen besluiten die niet specifiek tot hen zijn gericht.

Lees hier de tekst van de voorlopige uitspraak met zaaknummer 201011757/13. De uitspraak met zaaknummer 201011757/9 over het beroep van de gemeente Kerkrade is hier te vinden.