Raad van State laat bestemmingsplan kenniscampus Leeuwarden grotendeels in stand

Gepubliceerd op 16 februari 2011

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft de provinciale goedkeuring van het bestemmingsplan 'Kenniscampus Rengerspark' van de gemeente Leeuwarden grotendeels in stand gelaten. Dat volgt uit een uitspraak van vandaag (16 februari 2011) in een zaak die de Vereniging leefbaar Rengerspark tegen de provincie had aangespannen. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

De Raad van State onthoudt goedkeuring aan een strook grond van 140 bij 40 meter direct ten zuiden van de onderwijsgebouwen van de Stenden Hogeschool en de Noordelijke Hogeschool Nederland. In het plan is bepaald dat deze strook niet alleen voor onderwijsdoeleinden mag worden gebruikt, maar ook voor woningbouw. Naar het oordeel van de Raad van State is deze zogenoemde wijzigingsbevoegdheid 'zodanig ruim geformuleerd dat onduidelijk is onder welke voorwaarden' daarvan gebruik mag worden gemaakt. Verder is niet helder welke gevolgen de woningbouw voor de omgeving zou kunnen hebben. Dit is in strijd met de rechtszekerheid, aldus de hoogste bestuursrechter. Ook de globale bestemming voor het evenemententerrein ten noorden van het Rengerspark is in strijd met de rechtszekerheid. Het plan bevat naar het oordeel van de Raad van State ten onrechte geen voorschriften over het aantal evenementen per jaar en de maximale hoeveelheid bezoekers per evenement. Op deze punten is het beroep van de vereniging gegrond verklaard en moet de gemeente Leeuwarden het bestemmingsplan aanpassen.

De Raad van State heeft in de uitspraak verder bepaald dat de gemeente in de tussentijd het evenemententerrein mag gebruiken. Deze tijdelijke voorziening vervalt in ieder geval na één jaar of op het moment dat de gemeente de voorschriften voor het evenemententerrein in een aangepast bestemmingsplan heeft aangescherpt.

Met het bestemmingsplan willen de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden een kenniscampus ontwikkelen naast het Rengerspark. Op de campus staan inmiddels al twee nieuwe onderwijsgebouwen voor de Stenden Hogeschool en de Noordelijke Hogeschool Nederland. Verder is er plaats voor studentenwoningen, kennisgerelateerde bedrijven en een evenemententerrein. Op de nieuwe campus gaan uiteindelijk 16.000 studenten en 2.000 medewerkers wonen, werken en studeren.

Lees hier de uitspraak met zaaknummer 200903724/1.