Gelderland kan beginnen met aanleg Rondweg N348 tussen Zutphen en Eefde

Gepubliceerd op 19 januari 2011

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het provinciale inpassingsplan voor de Rondweg N348 tussen Zutphen en Eefde in stand gelaten. Daardoor kan de provincie starten met de aanleg van de nieuwe rondweg. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van vandaag (19 januari 2011). De zaak was aangespannen door een aantal inwoners uit Eefde en de Stichting E.G.E.L., die de belangen vertegenwoordigt van enkele groeperingen binnen de dorpen Eefde, Gorssel en Epse en de stad Lochem. Tegen de uitspraak van Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Het provinciale plan maakt de aanleg van een nieuwe rondweg mogelijk tussen Eefde en Zutphen. De huidige N348 loopt nu door Zutphen-Noord en Eefde. Na de aanleg van de rondweg zal de N348 om de Zutphense wijk Polbeek lopen, en via het bedrijventerrein De Mars en het open landschap ten westen van Eefde aansluiten op de bestaande N348.

Volgens de stichting en de inwoners pakt het plan alleen de verkeersproblemen aan tussen Zutphen en Eefde. Provinciale staten hadden naar hun mening moeten kiezen voor een totaaloplossing door een oostelijke rondweg tussen Zutphen en Deventer aan te leggen. Verder zijn zij bang voor geluidsoverlast en een verslechtering van de luchtkwaliteit als gevolg van een toename van het verkeer op de weg. De eigenaars van de historische buitenplaats 't Klaphek – dat deel uitmaakt van het landgoed Het Wolferinck – zijn het er ten slotte niet mee eens dat de nieuwe rondweg in de buurt van de buitenplaats komt te liggen. De Raad van State heeft alle bezwaren ongegrond verklaard.

De provincie Gelderland wil met de rondweg de verkeers- en leefbaarheidsproblemen in Zutphen-Noord en Eefde oplossen en de bereikbaarheid van het bedrijventerrein De Mars verbeteren. In de Wet ruimtelijke ordening is bepaald dat wanneer sprake is van provinciale belangen de provincie een inpassingsplan voor haar grondgebied kan vaststellen. Een provinciaal inpassingsplan kan worden vergeleken met een gemeentelijk bestemmingsplan.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 201006773/1