Raad van State onthoudt goedkeuring aan bestemmingsplan 'Goese Schans'

Gepubliceerd op 22 december 2010

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft volledig goedkeuring onthouden aan het bestemmingsplan 'Goese Schans' van de gemeente Goes. Dit volgt uit een uitspraak van vandaag (22 december 2010) in een zaak die was aangespannen door een betoncentrale en de Vereniging van Bewoners van het Goese Meer. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Het bestemmingsplan Goese Schans heeft betrekking op het oude havengebied ten noorden van Goes. Met het plan wilde de gemeente Goes het 80 hectare grote gebied ontwikkelen als woongebied.

De Raad van State constateert dat er fouten zijn gemaakt bij de aanpassing van de geluidzone die voor het oude havengebied gold. Als gevolg hiervan kan er in grote delen van het gebied niet meer worden gebouwd. Ook zijn er twijfels rondom de financiële uitvoerbaarheid van het plan, aldus de hoogste algemene bestuursrechter. Ten slotte is het onderzoek naar de vleermuizen in het gebied te summier geweest. Naar het oordeel van de Raad van State had beoordeeld moeten worden welke gevolgen de sloop van enkele gebouwen in het gebied heeft voor de zomerverblijven van de vleermuizen. De Raad van State komt tot de slotsom dat aan het hele plan goedkeuring moet worden onthouden.

Als de gemeente Goes het oude havengebied alsnog wil ontwikkelen, zal zij daarvoor een nieuw bestemmingsplan moeten vaststellen.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 200904503/1.