Eerste Kamerlid Schrijver wordt staatsraad bij Afdeling advisering, Koeman stapt over

Gepubliceerd op 30 juni 2017

Prof. mr. N.J. Schrijver, op dit moment lid van de Eerste Kamer, wordt per 1 september 2017 staatsraad bij de Raad van State. De ministerraad heeft op vrijdag 30 juni 2017 besloten hem aan Zijne Majesteit de Koning voor te dragen voor deze benoeming. Nico Schrijver wordt lid van de Afdeling advisering van de Raad van State. Hij zal zich gaan bezighouden met wetgevingsadvisering.

Nico Schrijver (1954) is sinds 2011 Eerste Kamerlid voor de PvdA. Daarnaast is hij hoogleraar internationaal publiekrecht aan de Universiteit van Leiden en wetenschappelijk directeur van het Grotius Centre for International Legal Studies van de Universiteit van Leiden. Daarvoor was hij onder meer hoogleraar internationaal publiekrecht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam van 1997 tot 2005. Hij studeerde Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkte daar nadien enkele jaren als wetenschappelijk medewerker.

Daarnaast stapt prof. mr. N.S.J. Koeman per 1 september 2017 over naar de Afdeling advisering van de Raad van State. De ministerraad heeft vandaag besloten hem aan Zijne Majesteit de Koning voor te dragen voor deze benoeming. De heer Koeman is al sinds 1 januari 2010 werkzaam als staatsraad bij de Afdeling bestuursrechtspraak en zal dus per 1 september 2017 overstappen naar de Afdeling advisering. Hij zal zich per die datum dan ook niet langer bezighouden met bestuursrechtspraak.

Niels Koeman (1949) studeerde Nederlands recht in Utrecht. In 1974 promoveerde hij op het onderwerp "Bestemmingsplan en privaatrecht". Sinds 1974 was hij werkzaam als advocaat bij Stibbe te Amsterdam, waar hij in 1980 partner werd. Sinds 1984 is hij daarnaast deeltijd hoogleraar milieurecht en ruimtelijke ordeningsrecht aan de Universiteit van Amsterdam.

De Raad van State is adviseur van regering en parlement over wetgeving en bestuur en hoogste algemene bestuursrechter van het land. Deze taken worden uitgevoerd door afzonderlijke Afdelingen. Vice-president Donner is voorzitter van de Afdeling advisering.