De Raad van State is onafhankelijk adviseur van de regering over wetgeving en bestuur en hoogste algemene bestuursrechter van het land. De Raad van State is een Hoog College van Staat. De Staten-Generaal, de Algemene Rekenkamer en de Nationale ombudsman zijn dat bijvoorbeeld ook. Dit zijn bij de Grondwet geregelde instituten belast met een eigen taak, die zij onafhankelijk van de regering uitvoeren. De Raad van State bevindt zich in het centrum van Den Haag.

Raad van State in het kort

Doel

De Raad van State is onafhankelijk adviseur over wetgeving en bestuur en de hoogste algemene bestuursrechter van Nederland.

De Raad van State bewaakt de samenhang en continuïteit van het staatsbestel en de kwaliteit van het openbaar bestuur.

Organisatie

Geschiedenis

Hoe zit de organisatie van de Raad van State in elkaar? Een overzicht.

De Raad van State heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1531. De Raad is niet meer weg te denken uit ons staatsbestel.

Wet op de Raad van State

Algemene wet bestuursrecht

Deze wet beschrijft de taken en bevoegdheden van de Raad van State.

Deze wet speelt in procedures bij de Afdeling bestuursrechtspraak een belangrijke rol.

Digitaal loket

Dit loket biedt burgers de mogelijkheid om digitaal een (hoger) beroepschrift in  te dienen. Gebruikt u Internet Explorer? Dan is minimaal versie 7 nodig.

Lees meer

E-mailservice

Wilt u weten wanneer de Afdeling bestuursrechtspraak uitspraak doet in een specifieke zaak?
Lees meer

​Uitspraken opvragen

Uitspraken die voor 1 april 2002 zijn gedaan, staan niet op de site, maar kunt u wel opvragen. 

Lees meer

Voortgang procedure

Wilt u weten wat de voortgang is van een bepaalde zaak bij de Afdeling bestuursrechtspraak? Vul in het voortgangsoverzicht het zaaknummer in.

Lees meer

Abonnementenservice

Meld u aan en ontvang ons nieuws in uw mailbox. U kunt zich opgeven voor de rubrieken persberichten, selectie van actuele uitspraken, persagenda en samenvatting adviezen.
Aanmelden

Proceskosten

Dit formulier kunt u invullen voor een eventuele vergoeding van proceskosten voor een zaak bij de Afdeling bestuursrechtspraak.

Lees meer