Digitaal procederen in asiel- en bewaringszaken

Vrijdag 29 juni 2018

Wilt u bij de Afdeling bestuursrechtspraak hoger beroep indienen in een asiel- of bewaringszaak? Dan kunt u dat doen via Mijn Zaak, het digitaal portaal van de Raad van State!

De afgelopen maanden heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State samen met een beperkte groep advocaten ervaring opgedaan met digitaal procederen in asiel- en bewaringszaken van de Vreemdelingenkamer. Mijn Zaak is nu opengesteld via deze website voor alle advocaten die via de digitale weg beroep in asiel- en bewaringszaken willen instellen.

Vrijwillig

Digitaal procederen in asiel- en bewaringszaken is sinds juni 2017 bij de rechtbanken verplicht. Voor hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak geldt deze verplichting nog niet. Advocaten kunnen dus op vrijwillige basis digitaal hoger beroep instellen.

Hoe stelt u digitaal beroep in?

Op de homepage vindt u naast ‘Recente adviezen’ en ‘Recente uitspraken’ de knop ‘Mijn Zaak’. U komt dan op de startpagina van het digitaal portaal. Houd uw Advocatenpas met reader bij de hand om in te loggen in de beveiligde omgeving van het portaal. Via de stappen in Mijn Zaak kunt u eenvoudig digitaal beroep indienen. Komt u er niet uit? Onder ‘Help’ vindt u een uitgebreide gebruikershandleiding en antwoorden op veelgestelde vragen. Ook vindt u daar informatie over hulp bij technische problemen.

Alleen asiel- en bewaringszaken

Via het digitaal portaal kunt u alleen beroepschriften indienen in asiel- en bewaringszaken. Voorlopig hebben alleen advocaten, met behulp van de advocatenpas, toegang tot Mijn Zaak. Particulieren, bedrijven en andere instellingen hebben deze toegang nog niet. De komende jaren breidt de Afdeling bestuursrechtspraak digitaal procederen verder uit, ook voor andere rechtsgebieden binnen het bestuursrecht.