Woensdag 11 juni 2014

Door:
Jos van der Kooy (orgel)
Thomas Attwood (1765-1838)
Cathedral Fugue in E flat major

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)
Präludium c moll

Joseph Gabriel Rheinberger (1839-1901)
Cantilena uit Sonata XI d moll opus 148

Arvo Pärt (1935)
Spiegel im Spiegel
(bewerking voor orgel Giovanni Battista Mazza 2010)

Jos van der Kooy (1951)
Improvisatie


Over de organist
Jos van der Kooy (1951) geniet een internationale reputatie als concertorganist, improvisator en kerkmusicus. Zijn repertoire omvat werken uit nagenoeg alle stijlperioden. Van veel nieuwe Nederlandse werken gaf hij de eerste uitvoering. In 1970 maakte hij zijn internationale debuut met een concert in de Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche in Berlijn. In de jaren zeventig en tachtig werd hij winnaar van prestigieuze improvisatieprijzen op internationale concoursen in Saint Albans en Haarlem.

Sinds 1966 werkt hij als kerkmusicus in Amsterdam, vanaf 1981 in de functie van cantor en organist van de Westerkerk. In 1991 werd hij stadsorganist van Haarlem. Hij is daar de vaste bespeler van het Müller-orgel in de Grote of Sint Bavokerk en van het Cavaillé-Coll orgel in de Philharmonie. In 2007 werd hij benoemd tot organist van de Gotische zaal van de Raad van State in Den Haag.
Hij gaf de aanzet tot de restauratie van beide orgels in de Westerkerk te Amsterdam. Ook nam hij het initiatief tot de restauratie van het Haarlemse Cavaillé-Coll orgel.

Van der Kooy doceert orgel, improvisatie en kerkmuziek aan de Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden, aan het Koninklijk Conservatorium te
Den Haag en aan de Internationale Zomeracademie voor organisten in Haarlem. In tal van landen geeft hij masterclasses en concerten. Van zijn spel zijn een twintigtal cd’s en dvd’s verschenen.

Van der Kooy ontving de volgende prijzen en onderscheidingen:
• Tournemire Prize, International Organ Festival, Saint Albans, 1977.
• Eerste Prijs Nationaal Improvisatie Concours, Bolsward, 1978.
• Eerste Prijs Internationaal Improvisatie Concours, Haarlem, 1980 en 1981.
• Prix d’Excellence, als leerling van Piet Kee aan het Conservatorium van Amsterdam, 1981.
• Zilveren medaille, 1989, en vergulde medaille, 2000, van Société Académique 'Arts, Sciences, Lettres', Parijs, wegens verdiensten voor Franse muziek.

Meer informatie: www.josvanderkooy.com

Aanvang concert

12.45 uur (duur circa. 30 minuten). De Gotische zaal gaat open om 12.30 uur en de deuren sluiten stipt om 12.45 uur, zorg dus dat u op tijd bent!
Mocht u niet bij dit concert aanwezig kunnen zijn, dan kunt u wellicht wel naar het volgende lunchpauzeconcert in de Gotische zaal op:

 • Woensdag 25 juni 2014

  Lunchpauzeconcert verzorgd door Pablo Camacho (piano)
 • Woensdag 10 september 2014

  Lunchpauzeconcert verzorgd door Jos van der Kooy (piano en orgel) m.m.v. Thomas Dulfer (fagot)

  In de maanden julie en augustus zijn er geen
  lunchpauzeconcerten van de Stichting Muziek in de
  Gotische Zaal


  13 september 2014: Open Monumentendag
  Kamermuziek door studenten van het Koninklijk
  Concervatorium en finalisten van het Prinses Christina Concours
  en orgelspel door Jos van der Kooy

Adresgegevens

Gotische zaal
Paleisstraat 1 (ingang tegenover Paleis Noordeinde)
2514 JA Den Haag

De Raad van State organiseert iedere tweede en vierde woensdag van de maanden september tot en met juni gratis lunchpauzeconcerten. De lunchpauzeconcerten op de tweede woensdag van de maand worden verzorgd door organist Jos van der Kooy en studenten bij hem in opleiding. De lunchpauzeconcerten op de vierde woensdag van de maand worden verzorgd door ensembles van het Koninklijk Conservatorium.

Over het Koninklijk Conservatorium

In 1826 werd door Koning Willem I de Haagse Muziek- en Zangschool opgericht. Sindsdien is deze school uitgegroeid tot een internationaal befaamd instituut waar muziek en dans, wetenschap en praktijk, studeren en uitvoeren op een hoog niveau samengaan. Aan het Koninklijk Conservatorium (KC) is een veelheid aan opleidingen te volgen, met een breed scala aan cursussen en activiteiten.
De opleidingen zijn internationaal georiënteerd; er zijn uitwisselingsprogramma’s met vooraanstaande instituten in het buitenland, en docenten en studenten uit de hele wereld vinden hun plaats in het Koninklijk Conservatorium.
Er zijn ongeveer duizend KC-studenten, van wie meer dan de helft uit het buitenland komt. (Meer informatie: www.koncon.nl)