Ontwerpbesluit tot wijziging van het Vreemdelingenbesluit 2000 en enige andere besluiten in verband met de implementatie van richtlijn (EU) 2016/801 van het Europees Parlement en de Raad van 11 mei 2016 betreffende de voorwaarden voor toegang en verblijf van derdelanders met het oog op onderzoek, studie, stages, vrijwilligerswerk, scholierenuitwisseling, educatieve projecten of au-pairactiviteiten (herschikking) (PbEU 2016, L 132).


Volledige tekst

Ontwerpbesluit tot wijziging van het Vreemdelingenbesluit 2000 en enige andere besluiten in verband met de implementatie van richtlijn (EU) 2016/801 van het Europees Parlement en de Raad van 11 mei 2016 betreffende de voorwaarden voor toegang en verblijf van derdelanders met het oog op onderzoek, studie, stages, vrijwilligerswerk, scholierenuitwisseling, educatieve projecten of au-pairactiviteiten (herschikking) (PbEU 2016, L 132).

Bij Kabinetsmissive van 9 november 2017, no.2017001893, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, in overeenstemming met de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, bij de Afdeling advisering van de Raad van State ter overweging aanhangig gemaakt het ontwerpbesluit tot wijziging van het Vreemdelingenbesluit 2000 en enige andere besluiten in verband met de implementatie van richtlijn (EU) 2016/801 van het Europees Parlement en de Raad van 11 mei 2016 betreffende de voorwaarden voor toegang en verblijf van derdelanders met het oog op onderzoek, studie, stages, vrijwilligerswerk, scholierenuitwisseling, educatieve projecten of au-pairactiviteiten (herschikking) (PbEU 2016, L 132), met nota van toelichting.

Het ontwerpbesluit strekt tot implementatie van richtlijn (EU) 2016/801 (hierna: de richtlijn). De richtlijn geldt voor toelating van onderzoekers, studenten, stagiaires en vrijwilligers in het kader van het Europees vrijwilligerswerk. Nederland maakt geen gebruik van de (facultatieve) mogelijkheid om de richtlijn ook op scholieren, ander vrijwilligerswerk dan Europees vrijwilligerswerk of au pairs toe te passen.

De Afdeling advisering van de Raad van State maakt een opmerking over documenten die betrokken worden bij de beoordeling of de betrokkene over voldoende middelen beschikt om de kosten van zijn verblijf te dekken. Zij adviseert het besluit vast te stellen, maar acht een nadere motivering of aanpassing van het ontwerpbesluit aangewezen.

1. Beoordeling voldoende middelen
Ingevolge artikel 7, eerste lid, onderdeel e van de richtlijn wordt bij de beoordeling of de betrokkene over voldoende middelen beschikt om de kosten van zijn onderhoud te dekken zonder een beroep te doen op het bijstandssysteem van de lidstaat, door de lidstaten rekening gehouden met een aantal inkomstenbronnen. In geval van verblijf voor onderzoek, studie, lerend werken of uitwisseling in het kader van Europees vrijwilligerswerk noemt de richtlijn de volgende bronnen: een geldige arbeidsovereenkomst, een bindend aanbod van een baan, een subsidie, een beurs, een toelage, of een financiële ondersteuning van de referent. De opsomming is niet limitatief. De voorgestelde wijziging van artikel 3.73, eerste lid, onder e, van het Vreemdelingenbesluit 2000 dient ter implementatie van dit onderdeel van de richtlijn. Daarin wordt echter, anders dan in de richtlijn, een bindend aanbod van een baan niet als een inkomstenbron genoemd. De toelichting gaat hier ook niet op in. Daardoor rijst de vraag of de implementatie van artikel 7, eerste lid, onderdeel e van de richtlijn op correcte wijze heeft plaatsgevonden.

De Afdeling adviseert in de toelichting op het voorgaande in te gaan en het ontwerpbesluit zo nodig aan te passen.

2. De Afdeling verwijst naar de bij dit advies behorende redactionele bijlage.

De Afdeling advisering van de Raad van State geeft U in overweging in dezen een besluit te nemen, nadat met het vorenstaande rekening zal zijn gehouden.

De vice-president van de Raad van State


Redactionele bijlage bij het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State betreffende no.W16.17.0365/II

- In de transponeringstabel aangeven op welke wijze artikel 3 van de richtlijn (‘Definities’) is omgezet.


Nader rapport (reactie op het advies) van 4 april 2018

1. Beoordeling voldoende middelen
De reden dat een bindend aanbod van een baan niet wordt genoemd in het Vb, is dat naar Nederlands arbeidsrecht pas sprake kan zijn van aanspraak op loon als sprake is van een arbeidsovereenkomst en arbeid wordt verricht. Wanneer geen sprake is van een arbeidsovereenkomst, bijvoorbeeld omdat er slechts sprake is van een nog niet aanvaard onherroepelijk aanbod van een baan, is er dus ook nog geen aanspraak op loon. Overigens staat het voorgaande los van de vraag welke documenten moeten worden overgelegd bij een aanvraag om toelating en verblijf (zoals een gastovereenkomst in geval van een onderzoeker en een stageovereenkomst in geval van een stagiair). Conform het advies van de Afdeling is de artikelsgewijze toelichting bij artikel I, onderdeel M, met deze passage aangevuld.

2. Redactionele bijlage
Overgenomen is de enige redactionele opmerking, waarin wordt geadviseerd in de transponeringstabel aan te geven op welke wijze artikel 3 van de richtlijn (‘Definities’) is omgezet. Naar aanleiding van deze opmerking wordt voorts voorzien in een verwijzing in artikel 3.33 van het Vreemdelingenbesluit 2000 naar de definitie uit de richtlijn van "onderzoeker", zodat ook die definitie is geïmplementeerd.

3. Overige wijzigingen
Ter gelegenheid van het nader rapport zijn in artikel I, onderdelen C en R, van het ontwerpbesluit, zonder dat het advies van de Afdeling advisering hiertoe direct aanleiding gaf, redactionele verbeteringen aangebracht. Daarnaast is in artikel I, onderdeel H, een delegatiegrondslag opgenomen. Deze is nodig voor het nieuwe artikel 3.20d van het Voorschrift Vreemdelingen 2000, waarin ter implementatie van artikel 10, tweede en derde lid, van de richtlijn wordt geregeld welke gegevens in de gastovereenkomst moeten worden genoemd. Tot slot zijn de verwijzingen in de transponeringstabel naar de implementerende ministeriële regelingen gepreciseerd, nu de artikelnummers inmiddels bekend zijn. Verwezen wordt hiervoor naar de transponeringstabel ter hoogte van de artikelen 10, tweede en derde lid, en 13, eerste lid, onder b, en derde lid, van de richtlijn.

Ik moge u hierbij, in overeenstemming met de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het gewijzigde ontwerpbesluit en de gewijzigde nota van toelichting doen toekomen en U verzoeken overeenkomstig dit ontwerp te besluiten.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid


Gehele tekst ontwerpregeling met toelichting (pdf, 419 kB)