Lunchpauzeconcerten


Iedere tweede en vierde woensdag van de maanden september tot en met juni vinden gratis lunchpauzeconcerten plaats in de Gotische zaal. Bij de concerten op de tweede woensdag staat het Bätz-orgel centraal.

Het orgel wordt bespeeld door organist Jos van der Kooy. Met hem treden prijswinnaars van het Prinses Christina Concours op.

Op de vierde woensdag van de maand wordt er een kamermuziekprogramma aangeboden. Optredens worden verzorgd door ensembles van het Koninklijk Conservatorium. De concerten beginnen om 12.45 uur en duren ongeveer een half uur.

Over het Koninklijk Conservatorium

In 1826 werd door Koning Willem I de Haagse Muziek- en Zangschool opgericht. Sindsdien is deze school uitgegroeid tot een internationaal befaamd instituut waar muziek en dans, wetenschap en praktijk, studeren en uitvoeren op een hoog niveau samengaan. Aan het Koninklijk Conservatorium is een veelheid aan opleidingen te volgen, met een breed scala aan cursussen en activiteiten.

De opleidingen zijn internationaal georiënteerd; er zijn uitwisselingsprogramma’s met vooraanstaande instituten in het buitenland en docenten en studenten uit de hele wereld vinden hun plaats in het Koninklijk Conservatorium. Dit conservatorium telt ongeveer duizend studenten, van wie meer dan de helft uit het buitenland komt.

Ga voor meer informatie naar www.koncon.nl.

Prinses Christina Concours

Het Prinses Christina Concours verzorgt inmiddels ruim vijftig jaar concoursen voor muzikale jongeren. Jaarlijks telt het Prinses Christina Concours voor klassieke muziek ongeveer vijfhonderd deelnemers. Het Prinses Christina Concours vindt het belangrijk dat nieuwe generaties kennismaken met muziek. Daarom werden de afgelopen jaren met succes breed toegankelijke, educatieve projecten geïnitieerd. Zo toert het Prinses Christina Concours momenteel door Nederland met de Classic Express. Aan boord van deze rijdende concertzaal geven prijswinnaars concerten voor basisschoolleerlingen.

Ga voor meer informatie naar www.christinaconcours.nl.

Het Bätz-orgel in de Gotische zaal van de Raad van State

Het concertorgel is in 1842 in opdracht van de toenmalige bewoner van het paleis Kneuterdijk, Koning Willem II, door de orgelbouwers Bätz & comp. vervaardigd en geïnstalleerd. Het kwam na diens dood in bezit van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag (1855). Na de Tweede Wereldoorlog werd het orgel voor begeleiding van een koor geïnstalleerd in de toenmalige Willemskerk aan de Nassaulaan. In 1960 kreeg het een plaats in de Sionskerk van de Nederlandse Hervormde Gemeente in Haarlem. In 1987 werd besloten het Bätz-orgel in de Gotische zaal terug te plaatsen. Drie jaar later werd het instrument na een grondige restauratie weer in gebruik genomen.

Informatie over lunchpauzeconcerten

Actuele informatie over de concerten in de Gotische zaal en de uitvoerende(n) vindt u op hier. Wilt u graag op de hoogte worden gehouden van aankomende concerten? Meld u dan aan voor de e-mailservice van de Raad van State door uw volledige naam, adresgegevens en telefoonnummer te sturen naar concerten@raadvanstate.nl, onder vermelding van ‘lunchpauzeconcerten’.