Bestemmingsplan voor Sauna Drôme in Putten in orde

Gepubliceerd op 16 juli 2014

Het college van gedeputeerde staten van Gelderland is er bij zijn vijfde poging om het bestemmingsplan voor Sauna Drôme in Putten goed te keuren, in geslaagd het motiveringsgebrek in het goedkeuringsbesluit te herstellen. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (16 juli 2014). In januari 2014 oordeelde de Raad van State nog dat het vierde provinciale goedkeuringsbesluit van het bestemmingsplan 'Westelijk Buitengebied' van de gemeente Putten voor het sauna- en beautycentrum niet goed gemotiveerd was. Een vastgoedbedrijf en twee omwonenden verzetten zich al jaren tegen de ontwikkelingen aan de Poolseweg en de Tolweg en waren tegen het provinciale goedkeuringsbesluit in beroep gekomen bij de Raad van State.

Tussenuitspraak

In januari 2014 oordeelde de Raad van State in de tussenuitspraak dat het goedkeuringsbesluit in strijd is met het provinciale beleid voor waardevolle landschappen. Het provinciebestuur kreeg twaalf weken de tijd om het goedkeuringsbesluit op dit punt beter te motiveren. In april 2014 liet het provinciebestuur onder verwijzing naar twee onderzoeken weten dat het sauna- en beautycentrum de kernkwaliteiten van het waardevolle landschap 'De Veldbeek' niet aantast.

Einduitspraak

In de einduitspraak is de Raad van State van oordeel dat het provinciebestuur op basis van de twee onderzoeken mocht concluderen dat het sauna- en beautycentrum "niet in de weg staat aan het behoud of de verbetering van de kernkwaliteiten van het waardevolle landschap".

Voorgeschiedenis

Het bestemmingsplan voor Sauna Drôme kent een lange voorgeschiedenis.
In februari 2008 vernietigde de Raad van State voor de eerste keer het goedkeuringsbesluit voor Sauna Drôme vanwege een motiveringsgebrek. Ook aan het tweede goedkeuringsbesluit van de provincie van september 2009, ontbrak een goede motivering, zo oordeelde de Raad van State in een uitspraak van oktober 2010. In het derde goedkeuringsbesluit van september 2011 stemde het provinciebestuur wederom in met het saunacentrum, maar hield het geen rekening met het feit dat het saunacentrum sinds 2009 deel uitmaakt van de Ecologische Hoofdstructuur, aldus de Raad van State in zijn uitspraak van juni 2012. In november 2012 keurde het provinciebestuur het bestemmingsplan voor Sauna Drôme voor de vierde maal goed, waarna de Raad van State een tussenuitspraak deed.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 201300429/2.