Aanleg Maximabrug over Oude Rijn mag doorgaan

Gepubliceerd op 12 februari 2014

De aanleg van de Maximabrug in Alphen aan den Rijn en Rijnwoude mag doorgaan. Ook mogen bestaande aansluitende wegen worden heringericht en nieuwe aansluitende wegen worden aangelegd. Dat volgt uit twee uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (12 februari 2014) over de gelijknamige bestemmingsplannen 'Maximabrug' van de gemeente Alphen aan den Rijn en de gemeente Rijnwoude. Tegen de uitspraken is geen hoger beroep mogelijk.

Bezwaren

Stichting Landschappelijk Lint Lagewaard Landlustweg, Bewoners Vereniging Groenoord, Vereniging Maak Het Hart niet Hard en enkele omwonenden waren bij de Raad van State in beroep gekomen tegen de bestemmingsplannen. Hun bezwaren zagen op het nut en de noodzaak van de brug, de keuze van de locatie voor de brug en eventuele alternatieven, zoals een tunnel. Ook hadden zij zorgen over de luchtkwaliteit, de verkeersveiligheid en vreesden zij een aantasting van hun woongenot. De Raad van State verklaarde al deze bezwaren ongegrond.

Beschermde diersoorten

De Raad van State is het wél eens met de bezwaarmakers dat de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn had moeten onderzoeken of een aantal beschermde diersoorten in de omgeving van de brug voorkomen. Het zou dan gaan om de rugstreeppad, de steenuil en verschillende soorten vleermuizen. Dit onderzoek ontbrak bij de vaststelling van het bestemmingsplan, maar volgde later, in oktober 2013, alsnog. Omdat hieruit bleek dat deze diersoorten óf niet voorkomen in het gebied óf na het treffen van enkele maatregelen geen hinder zullen ondervinden van de brug, heeft de Raad van State bepaald dat 'de rechtsgevolgen van het bestemmingsplan in stand blijven'.

Maximabrug

Volgens de gemeenten Alphen aan den Rijn en Rijnwoude draagt de Maximabrug bij aan een verbetering van de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in beide gemeenten. De zuidoever van de brug komt te liggen tussen de Leidse Schouw en de Genielaan in de gemeente Alphen aan den Rijn. De noordoever van de brug komt ten noorden van de Gnephoek in Alphen aan den Rijn te liggen. Daar ligt een klein deel van het gebied op het grondgebied van de gemeente Rijnwoude.

Lees de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 201305481/1 over het bestemmingsplan van de gemeente Alphen aan den Rijn en de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 201308294/1 over het bestemmingsplan van de gemeente Rijnwoude.