Bestemmingsplan voor verplaatsing Maastrichtse coffeeshops blijft grotendeels in stand

Gepubliceerd op 14 augustus 2013

​De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft vandaag (14 augustus 2013) het bestemmingsplan 'Spreiding Maastrichtse Coffeeshops: Köbbesweg' van de gemeenteraad van Maastricht grotendeels in stand gelaten. Dit betekent dat drie coffeeshops uit het centrum verplaatst kunnen worden naar het bedrijventerrein Eijsden-Maastricht. De gemeente Eijsden-Margraten, Recreatiepark Dagstrand Oost Maarland en enkele andere bedrijven en inwoners van Eijsden waren tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Tussenuitspraak

De Raad van State deed in oktober 2012 een tussenuitspraak in deze zaak. Daarin werd geoordeeld dat de gemeenteraad moest motiveren of het bestemmingsplan nog uitvoerbaar is na invoering van de zogenoemde wietpas en het daarmee samenhangende 'besloten-clubcriterium' en het 'ingezetenencriterium'. De gemeenteraad had naar het oordeel van de Raad van State niet aangetoond dat de coffeeshops in staat zullen zijn om op eigen kosten te verplaatsen naar de Köbbesweg, mede gelet op het feit dat als gevolg van de invoering van de wietpas niet alleen het aantal bezoekers, maar ook de inkomsten van de coffeeshops aanmerkelijk lager zouden zijn dan vóór de invoering van de wietpas. De gemeenteraad kreeg vervolgens twintig weken de tijd om het bestemmingsplan op dit punt beter te motiveren. In februari van dit jaar gaf de gemeenteraad te kennen het motiveringsgebrek te hebben hersteld.

Einduitspraak

In de einduitspraak van vandaag staat dat de coffeeshophouders uitdrukkelijk hebben aangegeven vrijwillig mee te werken aan de verplaatsing naar de Köbbesweg en dat zij bereid zijn om de verhuizing zelf te financieren. Gelet op deze uitdrukkelijke verklaring mocht de gemeenteraad naar het oordeel van de Raad van State er alsnog van uitgaan dat het bestemmingsplan na invoering van de wietpas uitvoerbaar is. De gemeenteraad hoefde niet 'te treden in de door de coffeeshops gemaakte bedrijfseconomische afweging', aldus de hoogste algemene bestuursrechter. Nu de gemeenteraad alsnog heeft gemotiveerd dat het bestemmingsplan uitvoerbaar is, heeft de Raad van State bepaald dat het bestemmingsplan grotendeels in stand kan blijven.

Vernietiging

Op twee onderdelen heeft de Raad van State het bestemmingsplan definitief vernietigd. Het gaat om het voorschrift in het bestemmingsplan waarin de verkoop van softdrugs expliciet wordt toegestaan. Deze bepaling is in strijd is met de Opiumwet, omdat de verkoop van softdrugs weliswaar gedoogd wordt, maar volgens die wet nog steeds illegaal en strafbaar is. Verder is de vestigingsmogelijkheid vernietigd voor horecagelegenheden die geen alcohol schenken.

Niet-ontvankelijk

De Raad van State heeft ten slotte het beroep van enkele Belgische gemeenten definitief niet‑ontvankelijk verklaard. In de tussenuitspraak van oktober 2012 was al geoordeeld dat Blegny, Lanaken, Riemst, Visé en Voeren geen 'rechtstreeks belang' hebben bij deze procedure, omdat deze gemeenten op te grote afstand van de nieuwe locatie van de coffeeshops liggen.

Coffeecorners

Lees hier de uitspraak met zaaknummer 201112936/1.